top of page

Nakliye devi Maersk: Navlun talebi güçlü, resesyon belirtileri görmüyoruz


Nakliye devi Maersk: Navlun talebi güçlü, resesyon belirtileri görmüyoruz
Nakliye devi Maersk: Navlun talebi güçlü, resesyon belirtileri görmüyoruz

Danimarka merkezli nakliye devi Maersk'in CEO'su Vincent Clerc, Çarşamba günü yaptığı açıklamada navlun talebinin güçlü olduğunu ve ABD'de resesyıon belirtileri görmediğini açıkladı

 

Clerc Çarşamba günü CNBC'nin "Squawk Box Europe" programına verdiği demeçte, "Son birkaç yıldır navlun talebinin yaşanan tüm resesyon korkularına karşı şaşırtıcı derecede dirençli olduğunu gördük" dedi ve talebin genellikle makroekonomik gücün altında yatan iyi bir gösterge olduğunu sözlerine ekledi. Clerc, stoklarını yenileyen şirketler için rakamlarda bazı öngörülemezliklere dikkat çekmesine rağmen, ABD stoklarının yılın başındakinden daha yüksek olduğunu, ancak endişe verici veya önemli bir yavaşlamaya işaret eden bir seviyede olmadığını söyledi.

Clerc sözlerini şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki ay için ABD'ye ithalat yapması gereken pek çok perakende ve tüketici markasının satın alma siparişlerine de bakıyoruz ve hala oldukça güçlü görünüyor. En azından elimizdeki veriler ve göstergeler ABD'deki mevcut tüketim seviyelerinin devam edeceğine dair hala iyi düzeyde bir güvene işaret ediyor gibi görünüyor."

İstihdam verileri resesyon korkularını artırdı

Geçtiğimiz hafta, ekonomistleri ve piyasa katılımcılarını ikiye bölen istihdam verisinin ardından, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'de resesyona ilişkin endişelerde ani bir artış görüldü. Clerc, şirketin son birkaç yıldır konteyner hacimlerinin dayanıklılığına şaşırdığını ve bunun önümüzdeki çeyreklerde de devam etmesini beklediğini söyledi. Clerc ayrıca Çin'den gelen ya da Çin'e giden konteynerlerin küresel payı arttıkça, Çin ihracatının güçlü konteyner hacimlerinin arkasındaki güç olduğunu da kaydetti.

Nakliye devi Maersk 2022'de daha karamsardı

2022 yılında ise Danimarkalı firma, enflasyon, küresel durgunluk tehdidi, Avrupa'daki enerji krizi ve Ukrayna'daki savaşın talep üzerindeki baskısı konusunda uyarıda bulunarak çok daha karamsar bir görünüm sergilemişti.

Bu faktörlerin bir araya gelmesi 2023'te navlun oranlarını düşürerek Maersk'in kârının düşmesine neden oldu. Bu eğilim, bu yıl Kızıldeniz'de artan jeopolitik gerilimler nedeniyle kısmen tersine döndü ve bu da nakliye firmalarının ticaret rotalarını Afrika'nın güney kıyılarına çevirmesine yol açarak yolculuk sürelerini uzattı.

Kızıldeniz daha fazla enflasyona neden olacak

Clerc Kızıldeniz'den yapılan aktarmaların en azından yıl sonuna kadar devam etmesini beklediğini söyledi ve "Bu da elbette küresel ticareti dünya çapında hareket ettirmek için daha fazla kapasite, daha fazla gemi gerektiriyor ve bu da şu anda uğraştığımız ikinci çeyrek ve üçüncü çeyrekte bazı sıkıntılar yarattı" dedi.

Clerch ayrıca "Bu, kısa vadede daha yüksek maliyet anlamına geliyor ve bunun sonucunda hem daha fazla gemiye ihtiyaç duymamız hem de bizden beklenen işi yapmak için daha fazla konteynere ihtiyaç duymamız nedeniyle önemli bir maliyet üstlenmek zorunda kaldık" ifadelerini kullandı. Bu durumun devam etmesi halinde Maersk'in maliyet tabanında önemli bir enflasyon göreceğini ve bunu müşterilerine yansıtmak zorunda kalacağını belirten Maersk, Asya'dan Avrupa'ya ya da ABD'nin doğu kıyısına giden rotaların %20 ila %30 arasında daha pahalıya mal olacağını söyledi. Clerc, kısa vadede kapasite kısıtlamalarının etkisinin Danimarkalı denizcilik devinin marjları için olumlu olduğunu da belirtti.

Kârı yarı yarıya düştü

Maersk Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ikinci çeyrekte yıllık bazda kârının 1,346 milyar $'dan 623 milyon $'a gerilediğini, gelirlerinin ise 12,99 milyar $'dan 12,77 milyar $'a düştüğünü bildirdi. Yıllık bazda daha zayıf olmakla birlikte şirket, deniz taşımacılığı marjlarının 2024'ün ilk çeyreği ve 2023'ün dördüncü çeyreğine kıyasla "önemli ölçüde daha iyi" olduğunu da kaydetti. Kaynak: Gazete Oksijen

bottom of page